HET GEHEUGEN VAN DE TOEKOMST

Innovatief, toegankelijk en divers!

Archiefdag 2023

12 juni 2023 in hilversum

Terugblik Archiefdag 2023:

Het Geheugen van de Toekomst

Het thema van Archiefdag 2023 is: Het Geheugen van de Toekomst. Gastlocatie van dit jaarlijks KVAN congres is Beeld & Geluid in Hilversum. Deze eendaagse editie was binnen anderhalve maand vooraf al uitverkocht. We zijn blij met de grote belangstelling voor Archiefdag 2023.

Onze instellingen worden helemaal ingericht naar de wensen van nu. Collecties worden gedigitaliseerd, bezoekers kunnen terecht in de online catalogus, data staat in het e-depot en we werken in de cloud. Maar technologie verandert en innoveert, en de behoeften van de samenleving bewegen mee. Hoe ziet ons archief er in de nabije toekomst uit?

We zetten de blik op vooruit en verkennen hoe onze digitale collecties aan elkaar gelinkt kunnen worden, hoe kunstmatige intelligenties zoals ChatGPT misschien wel onze metadata kunnen schrijven en of we digitale data in synthetisch DNA moeten gaan opslaan. En ook niet onbelangrijk: hoe doen we dit alles zo klimaatbewust mogelijk? Tijdens deze Archiefdag 2023 gaan we de science fiction voorbij en ontdekken we dat deze toekomstmuziek al dichter binnen handbereik is dan we misschien wel denken.

Fotogalerij 2023 | Terugblik

We kijken terug op een inspirerende, toegankelijke en gezellige Archiefdag. Wil je nagenieten of de sfeerproeven? Bekijk dan hier de foto’s van de editie van 2023 in Beeld & Geluid in Hilversum.

De foto’s mogen niet voor andere doeleinden worden gepubliceerd zonder toestemming. Neem hiervoor contact op via [email protected].

Fotocredits: kvan.nl | Koen Mol.

Bezoekers hebben bij aanmelding voor het congres toestemming gegeven voor fotografie en beeldopnames. Sta jij op de foto en wil je niet in deze galerij staan? Meld dit bij [email protected] 

Video: Terugblik woordkunstenaar Atta de Tolk

Woordkunstenaar Atta De Tolk blikt in een spoken word terug op Archiefdag 2023.

‘Als we ons als collectief nu inzetten voor een mindful, respectvol geheugen,
dan creëren we vanzelf de toekomst waarop iedereen zich kan verheugen.
Misschien kunnen we het ons dan nog herinneren in die toekomst.
Toen in 2023 wisten we het al dat het uiteindelijk wel goed komt.
We zochten ons DNA en we kunnen nu iedereen vertellen dat die klus geklaard is…
Nu weten we DNA staat voor: De Nieuwe Archivaris!’

De volledige tekst ontvangen wij nog.

Programma

Tijdens Archiefdag 2023 boden wij een uitnodigend programma met twee aansprekende keynote sprekers. Dina Zielinski liet ons een toekomstbeeld zien met DNA Data Storage en Mrinalini Luthra van het project Globalise vertelde over ‘The socio-technical archive’.

Daarnaast vond een panelgesprek plaats over de ‘Archiefsector als nutsvoorziening’ die overheid helpt bij het actief openbaar maken van overheidsinformatie. Deelnemers waren Tom De Smet van Nationaal Archief, Sofie Bustraan, Informatiecommissaris Amsterdam, Marc Holtman van Stadsarchief Amsterdam / bestuur KVAN en Anouk Schoemaker van Westfries Archief. Ellen Van Der Waerden, voorzitter KVAN, was hierbij de gespreksleider.  

Het gevarieerde middagprogramma met workshops, paneldiscussies en rondleidingen past bij de onderwerpen Innovatief, Toegankelijk en Divers. Een greep…

Hoe gaan we om met nepnieuws? Vincent Janssen schreef als redacteur van het vakblad IP een reeks hierover en tijdens Archiefdag 2023 deelde hij enkele lessen vanuit de journalistiek. De Werkgroep Green IT maakte ons alert op klimaatbewust archiveren. Merel Geerlings gaf een workshop: Aan de slag met Linked Data. Verder lichtten Noor Sloterdijk en Jeftha Pattikawa Code Diversiteit & Inclusie toe voor een inclusieve culturele sector.

Het hele programma is aangeboden door KVAN, onder leiding van dagvoorzitter Migiza Victoriashoop. Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer heette ons van harte welkom in Beeld & Geluid. Zijn medewerkers boden speciaal voor de bezoekers van de Archiefdag aangepaste rondleidingen.

Programmacommissie 2023

Het jaarlijkse congres Archiefdag 2023 is georganiseerd door enthousiaste KVAN leden. De programma commissie bestaat uit:

  • Merel Geerlings (Stadsarchief Amsterdam en winnaar F.J. Duparcprijs 2022)
  • Saskia Noot (Haags Gemeentearchief en redactielid Archievenblad)
  • Jasper Snoeren (Beeld & Geluid)
  • Jos Flikweert (Bestuur KVAN en Beeld & Geluid)
  • Migiza Victoriashoop (Stadsarchief Amsterdam en dagvoorzitter)

Archiefdag, jaarlijks congres van KVAN

KVAN verenigt professionals en instellingen in de archiefsector. 
Samen behartigen wij de belangen van het Nederlandse archiefwezen, stimuleren en ondersteunen we samenwerking in de sector en bevorderen we de deskundigheid van archiefprofessionals.
Ben je nog geen lid van KVAN maar heb je wél interesse in een lidmaatschap? Ga dan naar de website en bekijk de voordelen van het lidmaatschap. Je kunt al lid worden vanaf 67,50 euro per jaar.

Hoofd kennispartner

Premium kennispartners

Wilt u ook kennispartner worden? Neem contact op met Michelle Le Fevre via 035-5427435 of [email protected]

Met dank aan

Gastarchief Beeld & Geluid Hilversum

De Archiefdagen zijn een initiatief van KVAN, dé beroepsorganisatie voor professionals en instellingen in de archiefsector.

Contact

KVAN
Postbus 5135
1410 AC Naarden

Telefoon

E-mailadres