Keynote Sprekers Archiefdag 2025

Voor Archiefdag 2025 hebben we naast de verdiepingssessies een boeiend plenair programma. Met een interactieve talkshow onder leiding van dagvoorzitter Sheila Sitalsing. En als prikkelende afsluiter spreekt toekomst-historicus Aragorn Meulendijks. Graag lichten wij dit hieronder toe. 

Bestel snel je ticket

Interactieve talkshow met Sheila Sitalsing

Met als gasten o.a. Afelonne Doek, Sofie Taes, Niels Hansen en Lilian de Jong

Opening

Interactieve talkshow

 

Het archief van de toekomst is niet het op orde hebben van je archief… Maar het volledig doorzoekbaar hebben van je archief: totaal digitaal! Het archief als nutsvoorziening, als verdeelstation. Niet alleen om het verdelen van data, maar ook door er context aan toe te voegen en door te verwijzen. Het dit jaar gelanceerde CABR is daar hét inspirerend voorbeeld van door de geschiedenis volledig doorzoekbaar te maken. Een uniek en vooruitstrevend pioniersproject, zowel nationaal als internationaal. 

Tijdens deze talkshow nemen we het meest digitale innovatieproject in de archiefsector als vertrekpunt. Met inspirerende sprekers kijken we met elkaar naar wat er nodig is voor het archief van de toekomst.

 

Over dagvoorzitter Sheila Sitalsing
Sheila Sitalsing (Paramaribo, 1968) is journalist, columnist en schrijver. Ze werkte bij het Rotterdams Dagblad, Elsevier en de Volkskrant op de financieel-economische en politieke redacties. Ze was correspondent Europese Unie in Brussel, en werkte in Engeland en Suriname.

Tot aan de zomer van 2022 schreef ze 11,5 jaar lang drie keer per week een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland.

Tegenwoordig schrijft ze over politiek voor de Volkskrant, maakt ze nieuwspodcasts over politiek, is ze presentator bij het radioprogramma Met het Oog op Morgen, en schrijft ze interviews, essays en reportages voor diverse media.

In april verschijnt bij uitgeverij de Bezige Bij het boek Waar ik me voor schaam, over de oorlogsgeschiedenis van haar opa, die een dossier in het CABR heeft.

Meer informatie
> Sheila Sitalsing | Foto: Els Zweerink
> Columns de Volkskrant
> Info boek ‘Waar ik me voor schaam’

Gasten talkshow

De gasten die in de talkshow meepraten zijn in Afelonne Doek, algemene Rijksarchivaris en Sofie Taes. Zij is Innovation Manager DigitGLAM KU Leuven, chair Europeana en zit in expertgroep Europese Commissie. De andere gasten zijn Niels Hansen, Futurise® Maestro bij Fresh Forward en Lilian de Jong, Toekomstonderzoeker STT. 

Over Afelonne Doek, Algemeen Rijksarchivaris 
Afelonne Doek is sinds 2021 algemene rijksarchivaris en tevens algemene directeur van het Nationaal Archief. Zij adviseert de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het archiefbeleid en bevordert de eenheid van waardering en selectie van archieven gevormd door de Rijksoverheid. Het Nationaal Archief is beheerder van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR).

Afelonne Doek was ook directeur Collecties, Data en Digitale Infrastructuur bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam directeur Collecties en Diensten bij NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Afelonne Doek studeerde Geschiedenis en Historische Informatieverwerking, en heeft in haar loopbaan verschillende functies vervuld op het snijvlak van data- en collectiemanagement en digitale infrastructuur en innovatie. 

Over Nationaal Archief
Het Nationaal Archief is de grootste archiefinstelling van Nederland. Het recht op informatie voor de burger staat bij ons centraal. Wij geven alle burgers toegang tot informatie die zij nodig hebben. Daarom ondersteunen wij overheden om bewust om te gaan met de informatie die gemaakt wordt, informatie duurzaam te beheren en openbaar te maken. 

Over Sofie Taes, Innovation Manager DigitGLAM KU Leuven, Europeana, expertgroep Europese Commissie 
Sofie Taes studeerde musicologie (2004) en Medieval and Renaissance Studies (2005) aan de KU Leuven. Sinds 2013 werkt ze er aan het departement Culturele Studies (CS Digital). In 2022 werd ze Innovation Manager voor DigitGLAM, een valorisatieconsortium op het snijvlak van geesteswetenschappen en technologie.

Als chair van de Europeana Network Association vertegenwoordigt ze bijna 5.000 professionals uit het cultuurveld en belendende vakgebieden. In die rol zetelt ze ook in de expertengroep van de Europese Commissie inzake de Data Space for Cultural Heritage. 

Over Niels Hansen, Futurise® Maestro bij Fresh Forward
Niels Hansen is futuroloog en tijdgeest-expert bij Fresh Forward. Als Futurise® Maestro beheerst hij de kunst van het kijken: het herkennen, begrijpen en vertalen van maatschappelijke bewegingen naar vernieuwende visies en toekomstbestendige strategieën. Met het Futurise®-trendmodel als kompas – gebaseerd op ruim 40 jaar gedragswetenschappelijk onderzoek – brengt Niels grip en betekenis aan complexe veranderingen. Hij kijkt gelaagd naar trends: niet alleen naar wat zichtbaar is aan de oppervlakte, maar juist naar de onderliggende menselijke drijfveren, waarden en verlangens die richting geven aan de toekomst. Zo helpt hij organisaties, merken en teams om koers te bepalen in een wereld die continu in beweging is.

Zijn kracht ligt in het verbinden van tijdgeest met strategie en leiderschap. Hij laat zien wat er op ons afkomt, wat dat vraagt, en waar de ruimte ligt om te vernieuwen. Met heldere duiding en scherpe verbeelding creëert hij perspectief én energie om in beweging te komen. Niels is oprichter van het Global Connectors Netwerk; een internationaal netwerk van verkenners en trendduiders die hem continu voeden met signalen en initiatieven van over de hele wereld. Die rijke context zorgt ervoor dat zijn inzichten altijd actueel, breed gedragen en toekomstgericht zijn.

Over Fresh Forward
Fresh Forward is een creatief en mensgericht strategiebureau dat organisaties, merken en teams helpt om te vernieuwen en te groeien. ‘Vanuit onze belofte ‘Imagine the Next Level’ dagen we organisaties uit om verder te kijken dan de gebaande paden en ruimte te geven aan verbeelding, verlangen en creativiteit. Geen standaardoplossingen, maar strategieën die innovatie, beweging en blijvende impact creëren. We ondersteunen organisaties bij het ontwikkelen van innovatieve, toekomstbestendige visies en strategieën die verder gaan dan de status quo.’

Over Lilian de Jong, Medeoprichter DAIEC en Toekomstonderzoekers STT
Lilian de Jong heeft een passie voor het aanpakken van sociaal-ethische vraagstukken rondom AI en technologie. Ze is medeoprichter van de Dutch AI Ethics Community (DAIEC) waar ze professionals en enthousiastelingen op het gebied van AI ethiek samenbrengt en versterkt, en een platform biedt voor diverse perspectieven en kritisch denken over verantwoorde AI. Als toekomstonderzoeker bij Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) verkent ze de toekomst van contact in digitale publieke ruimtes. Met een achtergrond in taalwetenschap en AI legt ze verbindingen tussen AI-kennis en maatschappelijke en ethische vraagstukken. De Jong werkt graag op het snijvlak van verantwoordelijke technologie, samenleving, wetenschap en kunst.

Over Dutch AI Ethics Community (DAIEC)
Bij DAIEC bouwen ze aan een gemeenschap van mensen die geïnteresseerd zijn in de ethische aspecten van AI. ‘We richten ons op professionals, studenten en anderen die actief willen bijdragen aan het verkennen van de impact van AI op de samenleving. We onderhouden een online community en organiseren meetups, workshops en andere evenementen waar leden ideeën kunnen uitwisselen en bespreken. Zo kunnen we gezamenlijk de toekomst van AI vormgeven. We zetten ons in voor een gemeenschap waar kennisdeling wordt aangemoedigd en gevierd, zodat stemmen uit allerlei achtergronden gehoord en gewaardeerd worden.’

Meer informatie
> Afelonne Doek | Foto: Tineke Dijkstra
> Nationaal Archief 
> CABR

> Sofie Taes
> KU Leuven
> Europeana Network Association

> Niels Hansen
> Fresh Forward

> Lilian de Jong
> DAIEC

Aragorn Meulendijks, Innovation Network

Aragorn Meulendijks is toekomst-historicus 

Sluiting

Keynote: The Coming Wave | Het archief van de toekomst

Toekomst-Historicus Aragorn Meulendijks deelt zijn inzichten die geworteld zijn in een diepgaande studie van de geschiedenis en trendanalyse. In plaats van alleen te focussen op de nieuwste ontwikkelingen. Aragorn Meulendijks pleit ervoor dat niets doen geen optie is. Individuen, instellingen en bedrijven moeten vandaag beginnen met zich voor te bereiden op de disruptieve tsunami van technologische verandering. Die nadert snel en zal ook voor de archiefsector vergaande impact hebben.

Hij moedigt mensen aan om op de hoogte te blijven, innovatieve tools te adopteren en hun verbeelding de vrije loop te laten gaan over hoe opkomende technologieën op een waardevolle manier te benutten. Dit doet hij door ons mee te nemen in het verleden, huidige ontwikkelingen en die te extrapoleren naar de toekomst.

Zijn doel is om deze onontgonnen toekomst in kaart te brengen en de mensheid te begeleiden om deze proactief vorm te geven.

“Technology was invented by humanity, but humanity’s future is shaped by technology.“

Over Aragorn Meulendijks
Met een diverse achtergrond die vakgebieden als geschiedenis en neurowetenschappen omvat,
is Aragorn Meulendijks een deskundige autodidact die altijd op de hoogte is van het nieuwste op het gebied van technologie en wetenschap. Hij streeft ernaar complexe technologische concepten te vereenvoudigen om mensen en organisaties in staat te stellen te innoveren en uit te blinken. 

Over Innovation Network
Innovation Network is een collectief van onafhankelijke en diverse technologie-experts en creatieve partners verenigd door hoge waarden en een toewijding aan positieve verandering. Het netwerk is gevestigd in Nederland en richt zich op het verkennen en begeleiden naar de best mogelijke toekomst door innovatie te omarmen om te gedijen in het tijdperk van ontwrichting. Ze bieden een scala aan diensten, waaronder het organiseren van evenementen zoals Innovation Network Meet-ups en exclusieve Innovation Dinners, het leveren van Innovation as a Service en
het geven van verbluffende keynote speeches over exponentiële technologieontwikkeling en de
transformerende impact ervan op de maatschappij en de economie.

Meer informatie
> Aragorn Meulendijks
> Innovation Network

De Archiefdagen zijn een initiatief van KVAN, dé beroepsorganisatie voor professionals en instellingen in de archiefsector.

 

Contact

KVAN
Postbus 5135
1410 AC Naarden

Telefoon

E-mailadres