Thema Archiefdag 2023

Het thema van Archiefdag 2023 is:
Het Geheugen van de Toekomst
Innovatief, toegankelijk en divers! 

Onze instellingen worden helemaal ingericht naar de wensen van nu. Collecties worden gedigitaliseerd, bezoekers kunnen terecht in de online catalogus, data staat in het e-depot en we werken in de cloud. Maar technologie verandert en innoveert, en de behoeften van de samenleving bewegen mee. Hoe ziet ons archief er in de nabije toekomst uit?

We zetten de blik op vooruit en verkennen hoe onze digitale collecties aan elkaar gelinkt kunnen worden, hoe kunstmatige intelligenties zoals ChatGPT misschien wel onze metadata kunnen schrijven en of we digitale data in synthetisch DNA moeten gaan opslaan. En ook niet onbelangrijk: hoe doen we dit alles zo klimaatbewust mogelijk? Tijdens deze Archiefdag gaan we de science fiction voorbij en ontdekken we dat deze toekomstmuziek al dichter binnen handbereik is dan we misschien wel denken.

 

Goede toegang tot data en informatie is steeds belangrijker om in de samenleving te kunnen functioneren. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen daarin mee kan? Want iedereen moet de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van openbare informatie. Of dat nu de datajournalist is die via SPARQL query’s onderzoek doet of de scholier die een werkstuk schrijft over lokale geschiedenis.

Data en informatie hebben steeds meer waarde gekregen in onze samenleving. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan delen in die waarde? Toegankelijkheid speelt daarin een belangrijke rol: iedereen de kans bieden om gebruik te maken van informatie. Of dat nu de datajournalist is die via SPARQL query’s onderzoek doet of de community archivaris in Harderwijk die verhalen van fabrieksarbeiders tot leven brengt met beeldmateriaal uit het archief.

 

Programmacommissie

Het jaarlijkse congres Archiefdag wordt georganiseerd door enthousiaste KVAN leden. De programma commissie bestaat uit:

  • Merel Geerlings (Stadsarchief Amsterdam en winnaar F.J. Duparcprijs 2022)
  • Saskia Noot (Haags Gemeentearchief en redactielid Archievenblad)
  • Jasper Snoeren (Beeld & Geluid)
  • Jos Flikweert (Bestuur KVAN en Beeld & Geluid)
  • Migiza Victoriashoop (Stadsarchief Amsterdam en dagvoorzitter)

“Met veel plezier en energie zijn wij samen aan de slag gegaan met het programma. Wij zijn blij dat alle sprekers die wij graag wilden uitnodigen meteen ja hebben gezegd. Nu zijn wij nieuwsgierig naar de reacties van de archiefsector en rekenen op een uitverkochte editie!”

De Archiefdagen zijn een initiatief van KVAN, dé beroepsorganisatie voor professionals en instellingen in de archiefsector. 

 

Contact

KVAN
Postbus 5135
1410 AC Naarden

Telefoon

E-mailadres